Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

The Getty Villa, Malibu, L.A.

Επέστρεψα!!! Γι' αυτό το ταξίδι ήμουν έτοιμη με μια κάρτα 4GB, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 2.200 φωτογραφίες...

Θα σου δείξω αυτές που μου αρέσουν περισσότερο, ανά θέμα. Γι' αρχή, παραθέτω μερικά παρανόμως εσκαμμένα ελληνικότατα αρχαιολογικά ευρήματα.

Όχι, δεν θα τα δεις σε δικό μας Μουσείο. Θα πρέπει να κλείσεις εισητήριο ένα μήνα νωρίτερα, να πετάξεις 14 ώρες μακριά και να πάρεις πέντε λεωφορεία ή ένα πανάκριβο ταξί για να δεις τα παρακάτω και πολλά πολλά πολλά άλλα... Σνιφ...

















































5 σχόλια:

mahler76 είπε...

δεν ήξερα πως έχουν τόσα πολλά από τα "δικά μας" αρχαία στο L.A. καλή σου μέραααα

Ανώνυμος είπε...

Den eínai {dika mas} mahler76, alla italika. Etrouskika kai rwmaika ws epi to pleiston.

San ki ayta pou epestrepse to getty kai mporeis na deis sto neo mouseio tis akropolis.

sorry gia ta greeklish. Den einai ellinika, alla hey - oute ayta pou blepoume stis fotos einai!

:)

mahler76 είπε...

Πολλές από τις ελληνικές αρχαιότητες που είχαν βρεθεί στην Ιταλία τον 18ο και 19ο αιώνα πήραν το χαρακτηρισμό Ετρουσκικές επειδή βρέθηκαν σε Ετρουσκικούς τάφους ή ανασκαφές Ετρουσκικών ναών ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν πάρα εισαγωγές Ελληνικών Αρχαιοτήτων που τότε βέβαια έκαναν θραύση στη Μεσόγειο. Ας πούμε τα ερυθρόμορφα αγγεία είναι μάλλον Αθηναϊκά (χωρίς να βάζω και στοίχημα, απλά εικάζω από τις φωτογραφίες.
Σημασία πάντως για μένα έχει πως υπάρχουν πολλές αξιόλογες αρχαιότητες για όταν αποφασίσω να πάω L.A. Καλό σου απόγευμα.

Attalanti είπε...

Mahler76, συμφωνώ μαζί σου. Όταν ρώτησα την ξεναγό, μου είπε περήφανα πως η βίλλα επέστρεψε τις αρχαιότητες που η Ελλάδα και η Ιταλία μπόρεσαν να αποδείξουν ότι ήταν δικές τους.

Θυμάσαι όμως μια βίλα σε ένα νησάκι μας με πολλά πολλά συσκευασμένα αρχαία; Η ιδιοκτήτρια εκείνου του σπιτιού είναι η έφορος αυτού του Μουσείου.

Όταν πας, ίσως σου κάνει εντύπωση ότι σε πολύ λίγα κομμάτια αναγράφεται η τοποθεσία που βρέθηκαν. Όταν ρωτήσεις για ένα-δυο που σε συγκινούν περισσότερο, θα σου πουν α) ότι τα ψάρεψαν ψαράδες από τη Μεσσήνα (!) σε διεθνή (!) ύδατα και περίμεναν τον μεγαλύτερο πλειοδότη ή β) ότι ήταν για πάνω από τριάντα χρόνια στην ιδιωτική έπαυλη του λόρδου μπλα μπλα μπλα, ο οποίος τα δώρισε στο μουσείο.

Κάποτε ήταν μόδα στην Αμερική μεγάλοι συλλέκτες να ιδρύουν μουσεία με τις συλλογές τους. Η Νέα Υόρκη έχει τον Frick, το Λος Άντζελες είχε τον Getty...

Θα ήταν ωραίο αν ήταν περισσότερο σαφείς στο που τα βρήκαν και αν υπήρχε ένα τέτοιο μουσείο και στην Ελλάδα. Έχουμε καλύτερα, αλλά εγώ θα ήθελα και ένα σε τέτοιο στυλ...

eryx-t είπε...

Προφανώς υπάρχουν πολλά ρωμαϊκά ανάμεσα στις φωτό. Προφανώς και δεν βρέθηκαν σε διεθνή ύδατα, τα περισσότερα τουλάχιστον. Προφανώς και προέρχονται τα περισσότερα από αρχαιοκαπηλεία. Η κυρία στην οποία αναφέρεσαι προφανώς είναι η Marion True η οποία έχει κατηγορηθεί ανοιχτά για συνεργασία με κυκλώματα αρχαιοκαπηλείας στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Το όλο ζήτημα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις τα προηγούμενα χρόνια και ακόμη εκκρεμεί αν και είναι πλέον δύσκολο να βρεις σχετικές ειδήσεις.
Και αν τα αντικείμενα είναι ζήτημα αν μπορούμε να τα χαρακτηρίζουμε "δικά μας", η αρχαιοκαπηλεία, αυτή είναι σίγουρα δική μας, σύχγρονη και ειδικά στην Ελλάδα διατρέχει την κοινωνία από πάνω ως κάτω (από αγρότες μέχρι πρωθυπουργούς).

Πάντως από τις φωτό εμένα εκείνα που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα κυκλαδικά*. Και ειδικά ο αρπιστής. Επίσης αυτό το αγγείο κάτω από τον αρπιστή μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Δεν είμαι ειδικός αλλά μου φαίνεται πολύ ιδιαίτερο. Έχεις καθόλου στοιχεία γι αυτό; Δυστυχώς το χειρότερο με την αρχαιοκαπηλεία (και το λιγότερο κατανοητό) δεν είναι ότι "χάνεται" το αντικείμενο αλλά το ότι χάνεται η πληροφορία και δυνατότητα της έρευνας.

* τα οποία προφανώς είναι από αρχαιοκαπηλεία και πιθανότατα έχουν περάσει από τη βίλα στη Σχοινούσα κάποια στιγμή - η αρχαιοκαπηλεία των Κυκλαδικών έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες στην περιοχή και έχει αποφέρει τεράστια ποσά σε φτωχούς και σε πλούσιους)